Cinemaniac

kolaz

CINEMANIAC 2015
Motovun 1976 - Međunarodni video susret

19.7. – 14.8.
MMC LUKA
Istrarska 30

Otvorenje: 19.7. u 20.00 sati
Kurator: Branka Benčić

 

Projekt CINEMANIAC / MISLITI FILM predstavlja istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a od 2002. godine realizira se kao popratni program Pulskog filmskog festivala. Predstavlja mjesto gdje se prezentira recentna hrvatska i međunarodna produkcija filmova/videa umjetnika, eksperimentalnog filma te multimedijalnih instalacija, otkriva i artikulira audiovizualna baština.

Ovogodišnji Cinemaniac na javnu scenu donosi istraživački i izložbeni projekt koji u središte interesa smješta antologijski “motovunski video sustet”, međunarodnu video radionicu hrvatskih i talijanskih umjetnika održanu u Motovunu 1976 godine, u okviru višegdišnje manifestacije “Motovunski susreti”.
Četrnaesto izdanje Cinemaniac-a gradi se na temelju prethodnih iskustava i istraživanja eksperimentalnih filmskih praksi i audiovizualne baštine, prije svega kao kontinuitet istraživanja pokrenut projektom Nevidljivi MAFAF, a uspostavlja kontinuitet istraživanja povijesnih narativa o počecima video umjetnosti u SFRJ kao suvremene umjetničke prakse, te artikuliranja i mapiranja razvoja novomedijske umjetnosti tijekom 1970ih godina.

Sedamdesetih godina video postaje dominantan medij pokretnih slika, a novi mediji - fotografija, film i video ulaze na umjetničku scenu. Susreti u Motovunu ukazuju na potencijale video umjetnosti i transnacionalnih mreža kao mogućnosti za novu generaciju umjetnika i kustosa. U tom kontekstu video radionica u Motovunu 1976, organizirana pod temom 'identitet' igra ključnu ulogu.
Izložba će putem fotografija, dokumentacije i video radova podsjetiti na motovunski susret, okupiti sudionike i preispitati utjecaj, poziciju i značaj manifestacije, kao i pojedinih radova.

U Motovunu 1976. godine sudjelovali su hrvatski i talijanski umjetnici Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Goran Trbuljak, Claudio Ambrosini, Michele Sambin, Luigi Viola, Živa Kraus, Zdravko Milić, a neki od njih realizirali su svoje antologijske radove.

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr


Min kulture logo


GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu