Graditelji svjetova - izložba o filmskoj scenografiji

GRADITELJIFOTKA

GRADITELJI SVJETOVA - IZLOŽBA O FILMSKOJ SCENOGRAFIJI
Galerija C8, 21. srpnja u 20:00

„...Filmski scenograf kolekcionira postojeću realnost za potrebe nepostojeće...“ (Hrvoje Hribar, filmski redatelj, predsjednik HAVC-a)

Scenografija je kreiranje prostora priče, uprostorenje radnje, atmosfera, prostorni i vremenski kontekst. Scenografija je kreiranje novih, imaginarnih, ekskluzivnih svjetova. Svjetova koji će biti nastanjeni likovima priče.

Scenografija je avantura koja predpostavlja znatiželju i kreativnost, suradnju i komunikaciju i, ne manje važnu, sposobnost pomicanja teških predmeta. Scenografija je izgrađeni svijet Ona je konkretna, opipljiva i nastanjiva.

Tko su ti „graditelji svjetova“? Scenografi, da. Scenografi su vrhovni sanjari. Uz bok njih stoje rekviziteri i patineri, dekorateri i crtači, maleri i slikari, stolari i bravari, maketari i strojari, učenici i naučenjaci, vozači i kibiceri, kuhari i švelje, nadničari i tapetari, knjiški moljci i bonvivani, iluzionisti i šarmeri.

Graditelji svjetova se ne boje visine, niti zime, mraka niti šanka. Oni nose udobnu obuću. Njihova vozila su uvijek uperena prema izlazu. Oni mogu mijenjati brzine, pričati na mobitel, žvakati sendvič i snimati lokacije - istovremeno. Oni ne vole dispozicije, crvena svjetla, ni radne sastanke. Oni vole pune tavane, prostrte stolove i otvorene ceste.

Izložba „Graditelji svjetova“ u sklopu Pula PROfessional programa Pulskog filmskog festivala, bavi se “svjetovima“ hrvatskih filmova ovogodišnje konkurencije. Svi ti „svjetovi“, mali ili veliki, suvremeni ili svevremeni, rekonstruirani ili rekreirani, utaboreni su u pričama i nastanjeni svojim stanarima, likovima. Predradnici gradnje, scenografi, podijelit će s nama riječju i djelom (a možda i propustom), neku od postaja puta uprostorenja filmske priče.

Tanja Lacko, scenografkinja

 

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr


Min kulture logo


GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu