Streetkids United II: Djevojke iz Rija

IZLOZBASTREETKIDS

STREETKIDS UNITED II: DJEVOJKE IZ RIJA
Galerija Makina, 17. srpnja u 21:00

Poznati fotografi, Robin Utrecht i Marco Hofste, zaputili su se u Rio de Janeiro kako bi fotografirali Svjetsko prvenstvo djece beskućnika. Osam Robinovih i Marcovih slika stvorilo je dojmljivu kolekciju. Fotografije su izložene na različitim lokacijama u Rio de Janeiru (primjerice u hotelu gdje je boravila Nizozemska nogometna momčad tijekom Svjetskog kupa), u Sao Paulu (Nizozemskom konzulatu), u Amsterdamu (u amsterdamskoj Areni, sjedištu Nogometnog Kluba Ajax), u Haagu (Ministarstvu vanjskih poslova) i Londonu. Viđena očima djece beskućnika, izložba prikazuje pozitivan utjecaj koje je Svjetsko prvenstvo djece beskućnika izvršilo na djecu kao i njihov veliki potencijal.

Fotografi:
Robin Utrecht je nizozemski fotograf koji djeluje od 1998. godine. Svoje subjekte fotografira u kreativnom, gotovo apstraktnom stilu bez obzira radi li se o običnim ljudima ili Nizozemskoj kraljevskoj obitelji. Kao fotoreporter, Robin je svestran i pokriva teme u rasponu od vijesti do sporta, od portreta do foto reportaža iz cijeloga svijeta. Nakon završetka studija, Robin tri godine radio u lokalnim nizozemskim novinama „Utrechts Nieuwsblad”. 2001. godine kontaktirala ga je Nizozemska novinarska agencija ANP kod koje je zatim radio kao jedan od stalnih glavnih fotografa do 2011. godine. Trenutno radi kao freelance fotograf za "Robin Utrecht Photography". Do sada je osvojio devetnaest nagrada u različitim kategorijama godišnjeg Zilveren Camera natječaja za nizozemske fotoreportere. Tri njegove fotografije odabrane su za Zilveren Cameru 2013. (kategorija: sport, okoliš i unutarnji poslovi). 2002. god. izabran je za nizozemskog fotoreportera godine. Iste je godine osvojio i Prix de Brendrihem u Parizu za najbolju političku fotografiju godine te prvu nagradu u sportskoj kategoriji Sony World Photography Awards 2008. godine za fotografiju nogometne momčadi amputiranih iz Sierra Leonea. Uz bavljenje novinarskom fotografijom, Robin često izlaže svoje radove na izložbama. Jedna od njegovih izložbi održala se i u Paleis Soestdijk u kojoj su prikazane Robinove fotografije kraljevske obitelji.

Marco Hofste pratio je Robina Utrechta tijekom putovanja u Rio za Svjetsko prvenstvo djece beskućnika. Ovaj nizozemski fotograf osvojio je nekoliko nagrada uključujući Zilveren Cameru.

Organizacija:
Izložbu fotografija organizira Jamillah van der Hulst. Jamillah je prethodno organizirala dvije uspješne izložbe fotografija. Pokrenula je i putujuću izložbu fotografija za „Sport 4 Develoment – Right to Play“ (Sport za razvoj - Pravo na Igru) 2008. godine. Iste su godine Olimpijske ljetne igre započele 8. kolovoza (dakle, 8-8-8). Jamillah je organizirala izložbu fotografija koja je prikazana na 8 različitih mjesta u trajanju od 8 dana svaka. Izložba je postavljena i na izlazu zračne luke Schiphol otkud je polazila većina letova za Peking. Fotografije je snimio Raymond Rutting za projekte „Right to Play“. Izložba je privukla veliku pozornost medija.

Druga izložbu Jamillah je organizirala 2010. godine zajedno s Robinom Utrechtom. Prije, tijekom i nakon FIFA-inog Svjetskog kupa Robinove fotografije projekata organizacije „Sport 4 Development – Stars in their Eyes“ (Sport za razvoj – Zvijezde u njihovim očima) prikazane su na raznim lokacijama u Nizozemskoj: u Ambasadi Južne Afrike, zračnoj luci Schiphol i bivšem prekooceanskom brodu pretvorenom u hotel - SS Rotterdam. Ova izložba također je izazvala veliku medijsku pozornost.

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr


Min kulture logo


GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu