Okrugli stolovi

okrugl 

SPASIMO NAŠU PROŠLOST!
moderator Bruno Kragić
HGK 2, 20. srpnja u 16:00

„Sjećate li se Fellinijeve "Rome"? U tom filmu postoji sekvenca u kojoj kamere, praćene reflektorima, ulaze u podzemne dvorane oslikane freskama. U dodiru sa svjetlom freske počinju blijedjeti i zauvijek nestaju pred našim očima. Ulazak u povijest hrvatskog filma sve više podsjeća na tu sekvencu. Naša filmska prošlost, naime, doslovno nestaje pred našim očima, a vrlo se malo, u zadnje vrijeme gotovo ništa, ne poduzima da se taj filmocid zaustavi. Evo kako to zvuči u brojevima: od oko 400 igranih filmova snimljenih u Hrvatskoj obnovljene su filmske kopije za njih stotinjak, i to na materijalima čiji je rok trajanja relativno kratak. Digitalno je restaurirano, što za sada znači spašeno od propadanja, samo njih 24. Ove strašne brojke govore isključivo o igranom filmu. Kod dokumentarnog i crtanog filma omjer snimljenog i sačuvanog puno je porazniji.“

(Rajko Grlić, izbornik festivalskog programa Pulska kinoteka)

AKADEMIJE
HGK 2, 21. srpnja u 17:00

Ovogodišnji početak suradnje Pulskog filmskog festivala i sveučilišta, fakulteta i akademija iz zemlje i regije osmišljen je s ciljem međusobnog povezivanja i uključivanja studenata i profesora kroz različite aktivnosti (projekcije studentskih filmova, predavanja, panele, radionice, okrugle stolove) čime se stvara svojevrsna kreativna i edukativna platforma. Time se postiže internacionalizacija audiovizualnog obrazovanja i treninga u izvaninstitucionalnim uvjetima te pospješuje umrežavanje sveučilišta, fakulteta, akademija i mobilnost studenata. Teme o kojima će se razgovarati su: „Prelazak iz akademskog u profesionalni svijet“, „Izazovi novog digitalnog AV tržišta“, „Koprodukcija studentskih filmova“, „Studentska Pula“ i ostale.


FILMSKI FESTIVALI: Kako film nakon festivala može doći do šire publike?
moderator Mihai Gligor
HGK 2, 22. srpnja u 16:00

Okrugli stol o filmskim festivalima pokrenut je na 61. pulskom filmskom festivalu s ciljem jačanja i nadopunjavanja međusobne komunikacije i suradnje festivala. Ovogodišnji okrugli stol bit će posvećen filmovima koji nakon festivala moraju pronaći svoj put k široj publici i povećati svoju gledanost. Kako u tome uspjeti, kako festivali mogu pomoći filmovima u tom procesu i kako generalno ojačati primijećenost festivalskih filmova, teme su o kojima će razgovarati predstavnici festivala iz Hrvatske i svijeta.

 

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr


Min kulture logo


GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu